czwartek, 29 września 2016
Mleko kokosowe- jak zrobić je samemu
Mleko kokosowe to najczęstszy zamiennik mleka krowiego, u osób z alergią bądź nietolerancją laktozy oraz dla wegan i wegetarian.
Posiada ono wiele wartości odżywczych oraz szerokie zastosowanie w kuchni :)
Mleko kokosowe bogate jest w zdrowe kwasy tłuszczowe: linolenowy, stearynowy, laurynowy i kaprylowy. Jego zaletą jest także fakt,że nie zawiera cholesterolu.
Jest bogate w witaminy: C,K,wit.z grupy B, a także w wapń,magnez, żelazo,fosfor,potas, sód,miedź oraz mangan. Stosowane bywa więc przez sportowców- potreningowo ,jako napój izotoniczny.
Wiele sklepowych mlek kokosowych, zawiera niestety zbędne dodatki,jak choćby nawet cukier.
Dlatego też lepiej jest zrobić je samemu,tym bardziej,że sprawa jest naprawdę prosta i nie zajmuje dużo czasu :)
SKŁADNIKI:
- 200 g wiórków kokosowych
- ok.1l wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wiórki namaczamy odmierzoną ilością wody przegotowanej lub źródlanej (na ok.4h)
2. Po upływie wyznaczonego czasu, podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, nie zagotowujemy! Ma być po prostu mocniej ciepłe.
3. Blendujemy dokładnie całość
4. Uzyskaną miksturę przecedzamy przez gazę (pieluchę tetrową)-wyciskając dokładnie powstałe w ten sposób mleczko.
5. Gdy mleko ostygnie,zamykamy w szklanej butelce/słoiku i przechowujemy w lodówce do 3 dni.
6. Niech Was nie wystraszy fakt,że po jakimś czasie na wierzchu mleka pojawi się biały osad-taka jakby skorupka. W ten sposób wytrąca się tłuszcz kokosowy- również zdrowy i pożywny :)
Ja mleko kokosowe używam do robienia "złotego mleka", dodaje je do kawy (pycha), gotuję na nim kaszę jaglaną dla dzieci, do owsianki, zabielam niektóre sosy :D
Bardzo polecam! Warto próbować nowych rzeczy i dostarczać wartości odżywczych naszemu organizmowi- w bardziej zróżnicowany sposób :) Niech zachętą dla Was będzie fakt,że koszt zakupu mleka kokosowego w sklepie wynosi ok.10 zł, koszt wyprodukowania własnego, to jakieś 4,50 :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz