piątek, 11 listopada 2016

FIT ciasto marchewkowe

Ciasto bez mąki pszennej też da się upiec :) A co najważniejsze- da się zjeść! ;-) i to z ogromną przyjemnością :) Serdecznie polecam tym, co cenią sobie połączenie świetnego smaku z walorami zdrowotnymi :)

SKŁADNIKI:

- 400g startej na średnich oczkach marchwi
- 150g mąki owsianej (wystarczy w młynku zmielić płatki owsiane górskie)
- 4 jajka
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- garść suszonej żurawiny / posiekanych orzechów włoskich
- garść migdałów do posypania wierzchu ciasta


MASA NA WIERZCH CIASTA:
- 3 łyżki serka mascarpone
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Marchew ścieramy na średnich oczkach tarki
2. Oddzielamy żółtka od białek i z tych ostatnich ubijamy sztywną pianę (z odrobioną soli)
3. Żółtka ucieramy z miodem, dodajemy partiami marchew, olej kokosowy i mąkę owsianą (którą możemy szybko i sprawnie uzyskać poprzez zmielenie w młynku górskich płatków owsianych :) )
4. Dodajemy sodę, cynamon, wrzucamy żurawiną lub orzechy włoskie i mieszamy
5. Na koniec delikatnie przekładamy do masy pianę z białek i równie delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą
6. Ciasto nie będzie specjalnie gęste, wykładamy je do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód)
7. Pieczemy przez pół godziny w temp.150 st., po tym czasie zwiększamy temp. do 180st. i pieczemy kolejne pół godziny

MASA NA WIERZCH CIASTA:

-> Serek mascarpone mieszamy z miodem i cukrem waniliowym i smarujemy nim wierzch ciasta, gdy te już zupełnie ostygnie. Posypujemy posiakanymi migdałami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz