poniedziałek, 19 września 2016

Fitella!

                 
    Osobiście uważam,że nie ma takiego problemu,którego odpowiednia dawka węglowodanów nie potrafiłaby rozwiązać :-) A kiedy węglowodany te pochodzą od królowej słodkości-czyli czekolady, wpadam w absolutny błogostan :)  Tak,jestem czekoladoholikiem,a słoik nutelli do niedawna był moim nieodłącznym przyjacielem. Jednak odkąd zrozumiałam,co kryje się w tym sławnym pojemniku łakoci, jak wiele jest tam niezdrowych-wręcz trujących składników, postanowiłam odnaleźć jego zdrową alternatywę :)

 Drodzy czekoladoholicy, przedstawiam Wam : FITELLĘ


SKŁADNIKI (na ok. 350g produktu):

250g daktyli suszonych
3 łyżki oleju kokosowego extra virgin
3 czubate łyżki gorzkiego kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 2h
2. Wyjąć daktyle z wody,dodać 3 łyżki oleju kokosowego i 3 czubate łyżki kakao
3. Wszystko zblendować na gładką masę
4. W trakcie blendowania,dodać ok. 5 łyżek wody, w której moczyły się daktyle
5. Przechowywać w lodówce-wtedy najlepiej smakuje :-)

Fitellę można dodawać do naleśników,przekłądać nią ciasta, wafle, a także pożerać bezpośrednio ze słoika :) Jest obłędna w smaku i dodatkowo bardzo zdrowa .

A co w niej takiego zdrowego?

DAKTYLE SUSZONE- źródło bardzo dużej ilości błonnika i potasu,a także witaminy B3,przeciwutleniaczy (chroniących nasz organizm także przed nowotworami),dzięki zawartości salicylanów wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe- podobne do aspiryny, w przeciwieństwie do niej jednak ,nie podrażniają żołądka. Daktyle są także źródłem dużej ilości wapnia,kwasu foliowego,wit.K,żelaza i fosforu. Są bardzo dobrym źródłem cukrów prostych, potrzebnych sportowcom po treningu :)
OLEJ KOKOSOWY- o jego korzystnych dla naszego zdrowia właściwościach można przeczytać niemal wszędzie. Jest przede wszystkim źródłem korzystnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych, zawiera kwas laurynowy,który wspomaga naszą odporność, miąższ kokosa,z którego pozyskiwany jest olej,jest bogaty w błonnik,potas,magnez,fosfot oraz kwas foliowy. Te dobroczynne właściwości posiada TYLKO olej nierafinowany-czyli extra virgin.
KAKAO- o dobroczynnych właściwościach prawdziwego,gorzkiego,niesłodzonego kakao nie trzeba chyba z byt wiele pisać :) Jest ono bogatym źródłem masy przeciwutleniaczy, w tym polifenoli. Wykazano,że surowe ziarno kakao ma około piętnastokrotnie wyższą zawartośc antyoksydantów,niż czarne jagody i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata ! To także bogate źródło minerałów,w tym przede wszystkim:  magnezu,fosforu i potasu .

Dla porównania podrzucam skład sklepowej nutelli :D :





W następnym poście przedstawię Wam moją dokładną analizę składu powyższego słoiczka :)
Wnioski na pewno wyciągnęliście już sami :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz