piątek, 4 listopada 2016

Domowe batony zbożowe

W poszukiwaniu zdrowszej alternatywy sklepowych słodkości, natknęłam się na przepis na domowe batony zbożowe...Muszę przyznać,że zaskoczona jestem niesamowicie :) Sami zobaczcie :

SKŁADNIKI:

- 1/2 puszki mleczka skondensowanego słodzonego *
- 125g płatków owsianych (lepiej tych-nie błyskawicznych)
- 50 g wiórków kokosowych
- 50g suszonej żurawiny
- 75g pestek słonecznika (lub mieszanki pestek- słonecznik,dynia, sezam)
- 50g fistaszków niesolonych

* Można użyć niesłodzonego mleczka skondensowanego i dodać własne słodziwo, tj.syrop klonowy np. lub miód- będzie zdrowiej :)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Mleczko skondensowane podgrzewamy lekko w garnku
2. Łączymy z mlekiem mieszankę pozostałych składników
3. Blaszkę o wymiarach - mniej więcej: 23x33 wykładamy papierem do pieczenia i rónomiernie rozprowadzamy
4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 130 stopni i pieczemy ok. 1 godziny
5. Po około 15 minut po wyjęciu z piekarnika, kroimy naszą masęna ok. 8 batoników

Batony są idealne na drugie śniadanie do pracy,czy szkoły, ale też wspaniale smakują z popołudniową kawą:D
Smacznego!:)



1 komentarz: