Gdy mamy już zrobiony zakwas, możemy przejść do drugiego kroku- czyli wyrabianie ciasta na chleb :)
SKŁADNIKI:
- 500g mąki pszennej typ 550
- 300 g zakwasu żytniego
- 2 łyżeczki soli
- 200 g letniej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrabiać ok.10 minut na blacie.
2. Jeżeli używacie do tego haków do wyrabiania ciasta, cały proces oczywiście skraca nam się do ok.6-7 minut
3. Wyrabiając ciasto ręcznie, nie podsypujmy za dużo mąki. Na początku wyrabiania będzie ONO raczej rzadsze, mąki dodajemy tylko tyle, by można było swobodnie ciasto wyrabiać
4. Finalnie, ciasto powinno być sprężyste i plastyczne, nie powinno kleić się do rąk za bardzo, a już na pewno nie powinno na dłoniach zostawać :)
5. Ciasto przekładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce i pozwalamy ciastu wyrosnąć- przez ok.2 godziny.
Po tym czasie, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swą objętość :
6. Po wskazanym czasie, wykładamy ciasto na blat oprószony mąką i rozpłaszczamy je, usuwając w ten sposób pęcherzyki powietrza. Rozpłaszczone ciasto zwijamy w "kopertę"- zaginając wszystkie boki do środka, następnie formujemy kulę (lub jeśli ktoś chce kształt podłużny,to też taki uformować można )
7. Jeżeli nie posiadamy kosza do wyrastania chleba, przekładamy ciasto do naczynia wyłożonego ściereczką i oprószonego mąką. Naczynie powinno być nieco większe, niż nasza chlebowa kulka- musimy pamiętać,że urośnie.
8. Naczynie przykrywamy folią i ręcznikiem i znów odkładamy w ciepłe miejsce na 5-6 godzin- do wyrośnięcia.
9. Gdy ciasto już wyrośnie, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 240 stopni- wraz z blachą, na której będziemy piekli.
10. Wyrośnięte ciasto delikatnie przekładamy na gorącą blachę i szybkim ruchem ręki robimy ostrym nożem kilka nacięć na jego powierzchni.
11. Na sam spód piekarnika wkładamy niewielkie naczynie wypełnione wodą lub wrzucamy kilka kostek lodu. Sprawi to,że skórka chleba będzie chrupiąca :)
12. Chleb pieczemy ok.30 minut do czasu aż się porządnie zrumieni.
13. Po tym czasie, wykładamy chleb i dajemy mu trochę ostygnąć ;-) Chleb postukany w spodnią część, powinien wydawać wyraźnie głuchy dźwięk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz