Przedstawiam Wam. Kochani moją kolejną propozycję na zdrowe, słodkie przekąski, które w kilka zaledwie chwil przygotujecie w domowym zaciszu ;-) Tym razem na salony wjeżdża domowe Rafaello :) Do jego wykonania będziecie potrzebowali przede wszystkim kaszy jaglanej - a jak wiele walorów zdrowotnych i odżywczych ona posiada, nie muszę chyba poraz kolejny wspominać :)
SKŁADNIKI:
- 100g kaszy jaglanej
- duża szklanka mleka (może być mleko kokosowe)
- ok.150g wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu/ syropu klonowego/ ja dodałam syrop z agawy
- łyżka masła
- łyżka oleju kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaszę wsypujemy do garnka i prażymy ją na średnim ogniu przez ok.5 minut (do momentu,aż zacznie wydobywać z siebie przyjemny zapach)
2. Uprażoną kaszę przesypujemy na sitko i zlewamy wrzątkiem
3. Kasza znów ląduje w garnku i zalewamy ją dużą szklanką mleka i gotujemy na średnim ogniu aż kasza wchłonie całe mleko ( ! to ważne-wtedy będziemy mieli pewność,że kulki się nie będą rozpadały)- od czasu do czasu mieszamy,by kasza nie przywierała
4. 100g wiórków wsypujemy na patelnię i też prażymy do momentu,aż przybiorą złoto-pomarańczowy kolor
5. Do ciepłej (!) kaszy przekładamy uprażone wiórki, masło, olej kokosowy, miód i porządnie mieszamy,by składniki się połączyły. Jeżeli powstała w ten sposób masa będzie dla Was mało słodka, można oczywiście dodać miodu wedle uznania.
6. Zamoczonymi w zimnej wodzie rękami formujemy niewielkie kulki - wielkości mniej więcej orzecha włoskiego
7. Kulki obtaczamy w wiórkach kokosowych (nieuprażonych) i układamy na talerzu obok siebie - dobrze całą tę czynność robić,gdy masa jest jeszcze ciepła
8. Kulki schładzamy w lodówce przez ok. 1h :)
Pycha ! :)
* Można także zalać wrzącą wodą migdały na ok. 30 minut- obrać ze skórki i wkładać do każdej kuleczki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz