SKŁADNIKI :
- 3 starte, duże marchewki
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- szklanka oleju (u mnie kokosowy rafinowany)
- szklanka cukru (ja dodałam cukier kokosowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- cynamon,imbir, lub przyprawa do piernika (kto lubi)- można dodać i jedno i drugie-ciasto wyjdzie bardziej aromatyczne
- 1 łyżka cukry waniliowego (ja użyłam domowej roboty)- można dodać laskę wanilii
- duża garść posiekanych drobno orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao (opcja dla czkoladoholików- czyli dla mnie :D - można pominąć :) )
1. Jajka miksujemy z cukrem i wanilią przez ok.5 minut
2. Dodajemy po malutku,niedużymi partiami olej
3. Następne w kolejności są suche składniki- mieszamy mąkę z sodą,proszkiem do pieczenia i solą i partiami,pomału dodajemy wciąż miksując całość
4. Na końcu dodajemy przyprawy-cynamon, imbir,przyprawę do piernika
5. Teraz kolej na odciśniętą z soku,startą marchewkę oraz orzechy-całość wymieszałam już łyżką.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temp.150 st. i tak pieczemy przez pół godziny,na kolejne 25 minut zwiększamy temp.do 180st.
7. Ciasto przelewamy na blaszkę ( w moim przypadku była to keksówka) nasmarowanątłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia
8. Pieczemy ok.55 min. - warto sprawdzać patyczkiem,bo z doświadczenia wiem,że różne piekarniki różnie pieką:)
9. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudrem :D
Smacznego!
P.s. Mam w planie przetestować opcję bez mąki pszennej, a za to z mąką owsianą :D Dam znać ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz