sobota, 24 września 2016

Ciasto marchewkowe

Gdy aura zmienia się na jesienną,aż mnie nosi by coś upichcić ;-) Jesień od zawsze kojarzy mi się z konkretnymi kulinarnymi aromatami- aromatem pieczonego ciasta, jabłek,cynamonu,imbiru itp. Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto marchewkowe- prostego,szybkiego, z którego ciasto wyjdzie wilgotne,puszyste i aromatyczne :D I znalazłam :)

SKŁADNIKI : 
  •   3 starte, duże marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • szklanka oleju (u mnie kokosowy rafinowany)
  • szklanka cukru (ja dodałam cukier kokosowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cynamon,imbir, lub przyprawa do piernika (kto lubi)- można dodać i jedno i drugie-ciasto wyjdzie bardziej aromatyczne
  •  1 łyżka cukry waniliowego (ja użyłam domowej roboty)- można dodać laskę wanilii
  • duża garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao (opcja dla czkoladoholików- czyli dla mnie :D - można pominąć :)  )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Jajka miksujemy z cukrem i wanilią przez ok.5 minut
2. Dodajemy po malutku,niedużymi partiami olej
3. Następne w kolejności są suche składniki- mieszamy mąkę z sodą,proszkiem do pieczenia i solą i partiami,pomału dodajemy wciąż miksując całość
4. Na końcu dodajemy przyprawy-cynamon, imbir,przyprawę do piernika
5. Teraz kolej na odciśniętą z soku,startą marchewkę oraz orzechy-całość wymieszałam już łyżką.
6. Piekarnik rozgrzewamy do temp.150 st. i tak pieczemy przez pół godziny,na kolejne 25 minut zwiększamy temp.do 180st.
7. Ciasto przelewamy na blaszkę ( w moim przypadku była to keksówka) nasmarowanątłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia
8. Pieczemy ok.55 min. - warto sprawdzać patyczkiem,bo z doświadczenia wiem,że różne piekarniki różnie pieką:)
9. Gdy ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudrem :D

Smacznego!



P.s. Mam w planie przetestować opcję bez mąki pszennej, a za to z mąką owsianą :D Dam znać ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz