Czy słyszeliście już o dobroczynnym działaniu kurkumy?
Kurkuma i jej lecznicze właściwości są obecnie jednym z najczęstszych tematów badań naukowych.
National Center for Biotechnology Information publikuje na swoich stronach ponad 3000 publikachi naukowych, w których jednoznacznie udowodniono kurkumie jej właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przciwnowotworowe, a także zbawienne dla naszego serca,stawów i kości, pisze się też o tym,że spożywanie kurkumy ma działanie profilaktyczne przy chorobie Alzheimera.
Związkiem chemicznym, zawartym w kurkumie, odpowiedzialnym za te wszystkie dobroci jest kurkumina. Okrzyknięto ją,jako najsilniejszy, naturalny środek przeciwnowotworowy m.in.przez National Cancer Institute, który wydał ogromne pieniądze na badania oraz leczenie nowotworów. To ich właśnie publikacje i efekty badań należądo jednych z najbardziej wiarygodnych i merytorycznych.
Aby kurkuma cieszyła nas swoimi dobroczynnymi właściwościami,dobrze zwrócić uwagę na jej jakość. W wielu sklepach ze zdrową żywnością, a przede wszystkim w internecie można kupić kurkumę w korzeniu- taka będzie najlepsza. Warto także zweryfikować kraj pochodzenia. Wiele źródeł odradza kupowanie kurkumy z Chin,ponieważ tamtejsze uprawy są jednymi z najbardziej skażonych metalami ciężkimi,
Kurkuma w proszku oczywiście też jest dobrym wyborem,jeśli zweryfikujemy kraj pochodzenia.
Kurkumę dodajemy szczerze do zup,sosów, koktajli,ciast i ciasteczek. Ubogaci dodatkowo kolorystycznie nasz wypiek :)
Ale najbardziej optymalnym pomysłem na nią jest stworzenie pasty z kurkumy, a później wykorzystanie jej do zrobienia tzw. złotego mleka.
PASTA Z KURKUMY:
- 3 łyżki kurkumy w proszku
- pół szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. kurkumę wsypujemy do rondelka, na niedużym ogniu, po mały dolewamy wody -ciągle mieszając. Podgrzewamy całość bez przerwy mieszając, nie doprowadzamy do wrzenia. Cały proces powinien trwać ok. 4 minut. Tak przygotowany specyfik, po ostudzeniu wkładamy do szklanego słoiczka z zakrętką i przechowujemy w lodówce.
ZŁOTE MLEKO:
Rewelacyjnym sposobem na przeziębienie, ból gardła, wszelkie ingfekscje wirusowe jest regularne picie złotego mleka. To ciepła mikstura o silnych właściwościach przeciwzapalnych i rozgrzewających. Sprawa jest bajecznie prosta :
1. Do rondelka wlewamy kubek mleka- najlepiej roślinnego-ale mleko krowie też może być
2. łyżeczka oleju kokosowego
3. łyżeczka imbiru w proszku- lub wyciśnięty przez praskę do czosnku niewielki kawałek imbiru w korzeniu
4. łyżeczka pasty z kurkumy
5. łyżeczka miodu
Całość podgrzewamy w rondelku, porządnie mieszając, nie doprowadzamy do wrzenia, pijemy 3 razy dziennie :)
Mikstura przetestowana na sobie i godna polecenia :) Gardło nie boli i samopoczucie dużo lepsze,ale piłam ambitnie, nawet 4 razy w ciągu dnia przez 4 dni :)
Mój starszy syn nieco grymasił, więc sprytnie przemyciłam złote mleko w koktajlu- z dodatkiem banana, jabłka i chłodniejszego mleka :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz