ODROBINA TEORII
Czystek (Cistus Incanus), to rodzaj krzewu,należący do rodziny czystkowatych :D Większość gatunków tej rośliny rośnie w basenie Morza Śródziemnego raz w Azji Zachodniej, jest jednak uprawiana również w Polsce.
DZIAŁANIE
Udowodniono,że czystek jest jedną z roślin, które wykazują najsilniejsze działania wzmacniające nasz układ immunologiczny. Jest on bardzo bogatym źródłem polifenoli, które to są odpowiedzialne za większość dobroczynnych właściwości tego zioła. Mówi się nawet o tym,że czystek zawiera ich dużo więcej niż czerwone wino.
Polifenole to przeciwutleniacze, które mają silne działanie antyoksydacyjne. Neutralizują więc wolne rodniki, które,jak zapewne wiemy,przyczyniają się do wielu chorób, w tym także do powstawania nowotworów.
Polifenole hamują rozwój stanów zapalnych w naszym organizmie. Działanie czystka wspomaga także ochronę naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych. Ale przede wszystkim usprawnia działanie naszego układu odpornościowego oraz wykazuje działanie antyalergiczne(hamuje uwalnianie histaminy) i przeciwgrzybiczne.
Ponadto ułatwia usuwanie metali ciężkich z organizmu.
CO UDOWODNIONO NAUKOWO
Badania dotyczące czystka przeprowadzono,jak do tej pory, w warunkach laboratoryjnych.
Faktycznie, wynik tych badań wykazały,że czystek hamuje rozwój wielu bakterii, uwalnianie histaminy, udowodniono także ogromną zawartość polifenoli w jego składzie, co daje nam gwarancję wielu dobroczynnych działań. Wiadomo także,że czystek jest zielem nie wykazujący żadnych skutków ubocznych- nie da się więc go przedawkować i śmiało mogą go pić nawet małe dzieci (mówi się,że powyżej 3 m.ż.)
JAK PARZYĆ?
Dobrze jest zwrócić uwagę, by czystek był cięty, a nie mielony - w takiej formie jego działanie jest najlepsze.
Łyżeczkę czystka zalewamy wrzątkiem i parzymy 5 minut.
Rewelacyjnie smakuje z miodem i imbirem :D
Cała tajemnica dobroczynnego działania czystka polega na systematyczności w stosowaniu. Dobrze jest czystek pić codziennie przez dłuższy czas. Sprawdziliśmy na sobie :) Latem pijemy na zimno- świetnie orzeźwia, zimą z imbirem i miodkiem. Póki co: masa ludzi dookoła leży z gorączką- nam-poza katarem nic nie jest :D Może to zasługa tej "magicznej herbatki" ? ;-)
P.S. Warto też pamiętać o tym,że tę samą porcję zioła zaparzamy 3 razy- za każdym razem aktywowane są inne jego właściwości :)
Na zdrowie! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz