Oczywiście obraz ten jest przedstawiony przeze mnie w mocno krzywym zwierciadle,ale faktem jest,że dotąd słyszałam podobne opinie na temat ciasta drożdżowego. Było tak do pewnego momentu- dopóki nie poznałam banalnie prostego w wykonaniu przepisu na drożdżówkę idealną :) Można ją piec z dodatkiem każdych niemalże owoców. Ja najbardziej lubię z dużą ilością sezonowych truskawek- smak podgrzanej przez piekarnik truskawki, w połączeniu z maślaną nutą kruszonki, daje efekt wręcz obłędny :) W sezonie jesiennym można ją piec ze śliwkami, jabłkami, gruszkami, ale także jedynie z rodzynkami :)
Ja wybrałam opcję gruszkową :)
SKŁADNIKI:
- 100g drożdży
- szklanka cukru (ja używam tutaj nierafinowanego cukru trzcinowego)
- łyżka domowego cukry waniliowego
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju ( u mnie oczywiscie kokosowy :), ale może być każdy inny,którego używacie)
- 3/4 szklanki mleka
- 4 szklanki mąki
-szczypta soli
NA KRUSZONKĘ:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki zimnego masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do dużej miski rozkruszamy 100g drożdży
2, Na drożdże wysypujemy szklankę cukru oraz cukier waniliowy
3. W osobnej miseczce rozbijamy 4 jajka, mieszamy je łącząc białka z żółtkiem i wylewamy do naszej dużej miski na cukier
4. Na to wylewamy 1 szklankę oleju
5. Dodajemy 3/4 szklanki mleka
6. Wsypujemy 4 szklanki mąki
7. Na koniec szczyptę soli
8. Nie mieszamy!!! W takiej postaci zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.3 godziny
9. Po ok.3 godz. delikatnie przez chwilę mieszamy mikserem-tylko do momentu całkowitego połączenia składników
10. Smarujemy blaszkę masłem-ale tylko dno-boków nie ! (ciasto wtedy może nam "siąść"
11. Nakładamy na blaszkę ok.25cm/35cm
12. Następuje moment,gdy dodajemy nasze ulubione owoce. Może to też być mrożonka ,której nie trzeba rozmrażać,by wyłożyć na ciasto. Wtedy tylko delilkatnie obsypujemy ciasto mąką,zanim wyłożymy mrożone owoce
13.KRUSZONKA: łączymy mąkę z cukrem i zimnym masłem-które kroimy najpierw na kosteczkę. Gdy składniki się złączą, odkładamy kruszonkę na ok.15-20 minut do zamrażarki
14. Kruszonkę ścieramy na ciasto na grubych oczkach tarki. Można także rozdrobnić ją palcami.
Pieczemy w tepm. 180 st. przez 45 minut. (ja przez pierwsze 20 minut piekę w 150 st.,po tym czasie, na kolejne 25 minut podkręcam temp. do 180)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz