Nadeszła wiekopomna chwila...Czekoladoholicy, łączmy się znów! ;-)
Zrobiłam swoją,domową czekoladę,która smakiem i składem powala na głowę wszelkie sklepowe marki :D Ceną i wartościami odżywczymi też ;)
Przedstawiam Państwu - Pychotkową Czekoladę-
SKŁAD:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego extra virgin
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki cukru kokosowego/syropu klonowego/kazdego innego słodziwa,którego używacie
- do wyboru: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, żurawina itd.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku na małym gazie
2. Wsypujemy kakao i cukier *- bardzo dokladnie mieszamy, aż składniki się porządnie połączą
3. Przygotowujemy niewielką blaszkę do ciasta(ja wybrałam taką niską do tarty,ale mogą być też foremki do muffinek np.) lub,jeśli posiadamy: pojemnik na kostki lodu. Są też do kupienia silikonowe foremki do czekoladek :),
- wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, wylewamy masę i rozprowadzamy tak,by miała grubość ok.1cm
* Mieszając masę,sprawdzajmy,czy ilość cukru jest wystarczająca, być może wolicie mniej lub bardziej słodką
4. Teraz możemy wsypać dodatki: ja wybrałam wiórki kokosowe
Tak prezentuje się masa wylana na blaszkę :
5. Całość wkładamy do zamrażarki na ok. godzinę :)
A tak po wyjęciu z zmrażarki :D :
Naprawdę niedużym nakładem pracy, możemy umilić sobie życie zdrowymi przekąskami. Nie dość,że są pyszne, to jeszcze posiadają masę korzystnych dla naszego zdrowia składników :)
Dajcie znać jak Wam smakuje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz