piątek, 14 października 2016

Domowa czekolada! :)

Nadeszła wiekopomna chwila...Czekoladoholicy, łączmy się znów! ;-)
Zrobiłam swoją,domową czekoladę,która smakiem i składem powala na głowę wszelkie sklepowe marki :D Ceną i wartościami odżywczymi też ;)
Przedstawiam Państwu - Pychotkową Czekoladę- 

SKŁAD:

-  1/2 szklanki oleju kokosowego extra virgin
- 1/2 szklanki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki cukru kokosowego/syropu klonowego/kazdego innego słodziwa,którego używacie
- do wyboru: orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, żurawina itd.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku na małym gazie

2. Wsypujemy kakao i cukier *- bardzo dokladnie mieszamy, aż składniki się porządnie połączą

3. Przygotowujemy niewielką blaszkę do ciasta(ja wybrałam taką niską do tarty,ale mogą być też foremki do muffinek np.) lub,jeśli posiadamy: pojemnik na kostki lodu. Są też do kupienia silikonowe foremki do czekoladek :),
- wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, wylewamy masę i rozprowadzamy tak,by miała grubość ok.1cm

* Mieszając masę,sprawdzajmy,czy ilość cukru jest wystarczająca, być może wolicie mniej lub bardziej słodką

4. Teraz możemy wsypać dodatki: ja wybrałam wiórki kokosowe

Tak prezentuje się masa wylana na blaszkę :


5. Całość wkładamy do zamrażarki na ok. godzinę :)

A tak po wyjęciu z zmrażarki :D :




Naprawdę niedużym nakładem pracy, możemy umilić sobie życie zdrowymi przekąskami. Nie dość,że są pyszne, to jeszcze posiadają masę korzystnych dla naszego zdrowia składników :)
Dajcie znać jak Wam smakuje :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz