poniedziałek, 17 października 2016

Zupa- krem z dyni i czerwonej soczewicy- czyli sposób na dynię cz.3 :)

Spędzając tyle czasu w kuchni,jesienną porą, nie sposób nie wspomnieć o zupie - krem z dyni. Pomysłów na jej przyrządzenie jest dużo,każdy ma zapewne swój ulubiony :) Moim autorskim przepisem dzielę się z Wami poniżej :-)  :

SKŁADNIKI:

- dynia (ok.1,5 kg)
- 3 średnie ziemniaki
- marchewka
- korzeń pietruszki- mały
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 3 ząbki czosnku
- garść natki pietruszki
- łyżka śmietany
- sól,pieprz
- ziarna słonecznika i dyni- łuskane

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Dynię obieram i kroję na niewielkie części
2. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę
3. Marchew trę na tarce, na grubych oczkach, razem z korzeniem pietruszki
4. Soczewicę przepłukuję zimną wodą na sitku i też dodaję do warzyw
5. Wszystko zalewam wodą i gotuję na małym ogniu ok.20 minut- pod przykryciem.
6. Gdy warzywa zmiękną, wrzucam 3 ząbki czosnku,doprawiam solą i pieprzem i blenduję wszystko na gładką mas
7. Gdy już zupa jest na talerzu, dodaję łyżkę śmietany, posypuję posiekaną natką i uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika i dyni*

*Ziarna wrzucamy na rozgrzaną patelnię i prażymy aż się lekko zrumienią. Nie dodajemy tu żadnego tłuszczu.

Pycha!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz