piątek, 7 października 2016

Pomysł na dynię: makaron z sosem dyniowym

Mój absolutny ulubieniec! Sos,który znika z patelni,zanim spotka się z makaronem ;-) - moje dzieci wyjadają go z patelni łyżkami :) Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i niewiarygodnie pyszny :)

SKŁADNIKI:

- mała dynia hokkaido (może być każda inna,ta jest wygodniejsza w obieraniu :) )
- 3-4 ząbki czosnku
- 6 łyżek śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
- 2 łyżki oleju (do smażenia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Dynię obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki
2. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni
3. Wrzucamy startą dynię, dodajemy czosnek i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem aż dynia zmięknie. Jeśli nie puści zbyt dużo soku, dolewamy pół szklanki wody i dusimy dalej -  w sumie ok.20 min.

Ma to na początku wyglądać tak :

4. Gdy dynia będzie już miękka i rozpadająca się, dodajemy śmietaną oraz przyprawy, na sam koniec-najlepiej już po wyłączeniu ognia, dosypujemy garść posiekanej natki pietruszki.
W sosie nie powinniśmy wyczuwać kawałków dyni,całość powinno mieć konsystencję musu :)

Finalnie powinno wyglądać to tak:




Sos podajemy z makaronem wszelkiej maści :) Nieźle smakuje też z ryżem oraz...kopytkami :D

Polecam spróbować :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz