Przedstawiam Wam ciekawy sposób na wykorzystanie kalafiora :) Nie byłabym sobą,gdybym przepisu bazowego nie udoskonaliła po swojemu ;)
Potrzebujemy:
SKŁADNIKI:
- kalafior
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4 ząbki czosnku
- mozzarella/parmezan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- suszona bazylia
- pieprz i sól
- opcjonalnie: szynka ( ja dodałam szynkę Szwarcwaldzką)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. kalafior płuczemy i ścieramy na tarce- na grubych oczkach:
2. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i odstawiamy na ok.20 minut
3. Kalafior powinien puścić wodę, którą odciskamy
4. Dodajemy pozostałe składniki: szczypiorek, czosnek- przeciśnięty przez praskę,oliwę z oliwek, ser, 2 jajka,bazylię, sól i pieprz, (ja dodałam jeszcze drobno pokrojoną szynkę)
5. Całość porządnie mieszamy,by składniki się połączyły
6. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st.
7. Z masy formujemy kulki i delikatnie rozpłaszczamy je na papierze do pieczenia (nie polecam folii aluminiowej- placuszki na niej mocno przywierają )
8. Blaszkę można delikatnie podlać oliwą lub innym olejem - zapobiegniemy przywieraniu
9. Pieczemy przez 35 min. w temp.200 st.
Podajemy z dresingiem czosnkowym lub zwykłym ketchupem :D
Dobra rada: jeśli placuszki będ przywierały do papieru, zaczekajmy chwilkę,aby lekko ostygły, to na pewno pomoże :)
Jak dla mnie : przepyszne! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz